Birçok iş yerinde kullanılan koruyucu gözlükler vücudun en hassas organlarından olan gözlerin çoğu tehlikeden korunmasında ve koronavirüs hastalığı gibi damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlarda aktif rol oynuyor. Kişilerin çalışma yerlerinde birçok tehlike veya ışık koşulları vardır. Buna göre birbirinden farklı koruyucu gözlük ekipmanı üretilmektedir. Işığın yetersiz olduğu ortamlarda sarı renkli, ışığın/güneşin fazla olduğu alanlarda siyah renkli, kaynak işçilerinin kullandığı infrared ışınları engelleyen gözlükler hayatı ve yapılan işi kolaylaştırırken göz sağlığını da korumaktadır.
Bu gözlüklerin; darbelere, laser ışınlarına, likit sıçramalarına, dijital ortama karşı korumasının yanı sıra son günlerde küresel bir kriz olan koronavirüs (COVID-19) hastalığına ve diğer damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlara karşı alınabilecek bir tedbir olarak da gündeme gelmektedir.
Enfeksiyonlar vücuda hava, temas, ara kaynak ve vektör yoluyla sızabilir. Temas yoluyla ise doğrudan, dolaylı ve damlacık yoluyla bu enfeksiyonu vücudumuza alabiliriz. Hasta kişinin solunum salgıları temas sonucu oluşur. Hasta konuşma, gülme, hapşırma, öksürme ile ortama enfekte salgılar saçar. Bunlar havada 1 metre kadar yayılarak yakındaki kişinin ağız, burun, göz dokularında yerleşebilir.

Koronavirüs hastalığına bariyer görevi görüyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak ilan ettiği koronavirüs hastalığının damlacık yoluyla bulaştığını biliyoruz ve koruyucu bir tedbir olarak insanlarla aramıza en az 1 metre mesafe bırakıyoruz. Koruyucu maskeler takarak bulaşı riskini en aza indirgemeye çalışıyoruz. Bunların yanında kullandığımız optik gözlük, güneş gözlüğü ve koruyucu gözlükler, virüsün doğrudan göz dokusuna yerleşmesinin engellemesinde etkili rol oynayabilir. Aynı zamanda gözlüklerin elimizi gözümüze götürmemizi engelleyerek doğrudan teması kesmesi de gözlüğün bir diğer avantajı olarak kabul edilebilir.
Dünya olarak yaşadığımız koronavirüs kabusunda kontak lens kullanan kişilerin gözün elle temasını kesmesinden dolayı geçici bir süre gözlüklerine dönmesi önerilmektedir. Gözlük ihtiyacı bulunmayan kişilerin numarasız optik veya güneş gözlüğünü kısmi koruyucu tedbir olarak kullanması uzmanlara göre bulaş riskini azaltacağı yönünde.
Gözlük takmak kısmi önlem olabilir. En önemli önlemin diğer sağlık kurallarına uymak olduğunu lütfen unutmayın. Gerekmedikçe dışarı çıkmayalım. #EvdeKal #HayatEveSığar
Kaynaklar